Wednesday, 14 February 2018

Struggle Memulakan Bisnes ? Saya Ada Caranya

Struggle?? Macamana nak cakap ekkss... banyak nau jenis Struggle yang saya dah lalui masa memula aktif Bisnes Shaklee ni.

Struggle Memulakan Bisnes ? Saya Ada Caranya

"Bang... atas motor kang abang jangan bawa motor laju-laju ye, pastu jangan nyampuk ye atau tanya macam-macam ye..."


Sebab apa kata jangan nyampuk, jangan bawa motor laju, pasal bini dia tengah study pasal produk. Gigih la atas motor baca pasal nutrisi produk, siap terbang melayang kertas nota info produk yang saya tulis pun hado.


1 pekngel saya ni cepat nau gemuruh nye pun, tu belum jumpa customer, 1 badan boleh menggeletor.


Macamana lajunya motor abam kita bawa, macam tu juga la lajunya degup jantung bini dia. Macam-macam perasaan pun hado, debo tok sah cakap la.


Tapi ni semua pengalaman saya memula dalam Bisnes Shaklee, struggle nak faham produk, belajar nak berdepan dengan customer, belajar urus emosi.


Tapi alhamdulillah, sekarang dah hokey dah, jumpa customer pun relax-relax je, tak yah nak rebut-ribut, tenang-tenang aja udah dong. 


Saya dolu-dolu pikio, jual vitamin ni doktor je yang layak, sebab dia tau macam-macam jenis penyakit dan obat.

Struggle Memulakan Bisnes ? Saya Ada Caranya

Tu yang dok beriya baca buku nutrisi setiap produk, dok hafal kunun-kunun, rasa macam nak rebus buku nutrisi pun hado nak buat minum kasi hengat.


Tapi rupanya saya silap, bukan hafal, tapi kena faham, baru boleh melekat dekat otak, kena ulang, ulang dan ulang baca.


Tak pandai pasal nutrisi tapi gagahkan juga diri study hari-hari, tebalkan muka bertanya, gigih la pergi kelas nutrisi amek sijil, hadir online offline kelas nutrisi.

Struggle Memulakan Bisnes ? Saya Ada Caranya

Tapi syukur alhamdulillah, dari pengalaman ni saya dapat belajar macam-macam :

 Keluar dari comfort zone

 Belajar Urus emosi
 Bina keyakinan diri
 Dapat segala macam-macam ilmu nurtisi 
 Kenal macam-macam pekngel orang dan ragam orang
 And opkos la, happy dapat duit


Tu citer saya, struggle tak struggle nya saya nak mula-macam Bisnes ni. Banyak lagi benonya kisah struggle saya ni, tapi lain kali la saya cerita.


Korang !! meh la share korang struggle macamana mula-mula Bisnes dulu, nak gak tau.





Cara Kuatkan Sistem Imun Anak | Tips Elak Anak Kerap Jatuh Sakit

Bila anak sakit je, kita mak-mak ni la yang paling risau, ye la siapa yang tak sayang anak. Kalo boleh nak sakit tu kita yang tanggung saki...