Monday, 8 January 2018

Bagaimana Kekalkan Momentum Dalam Bisnes Shaklee

Sikap malas ni semua orang pun ada, tapi bila kita bekerja atau berbisnes tak boleh la nak malas-malas atau lemau-lemau. 


Bagaimana Kekalkan Momentum Dalam Bisnes Shaklee

Rejeki pun malas nak singgah dekat kita. So, jangan mimpi la nak dapat hidup senang di kelilingi duit, emas, berlian dan permata.


Macam saya yang bekerja ni, masa memang sangat terhad, cuti 2 hari setiap hujung minggu tu la yang saya tunggu-tunggu dan di gunakan sepenuh ya.


Nampak macam best je kan, waahhh 2 hari cuti best la dapat rehat sabtu ahad. Tu luaran mata korang je nampak kami-kami yang bekerja ni boleh berehat dengan bebasnya hujung minggu.


Bagaimana Kekalkan Momentum Dalam Bisnes Shaklee

Bagi saya cuti 2 hari sabtu ahad tu takde istilah nak berehat bagai. Lagi sibuk adalah, macam-macam yang nak di buat. Mimpila nak kata hari meluruskan badan, kaki or memanjakan mata golek-golek atas katil membuta.


Saya bekerja dalam masa yang sama buat Bisnes Part Time Shaklee, jadi sudah semestinya saya akan gunakan cuti 2 hari hujung minggu untuk schedule semua yang berkaitan dengan Bisnes Shaklee. Dah ada 2 kerja kena la pandai manage kan.


Tapi dalam masa yang sama saya tak dapat elak perasaan malas tu, ada ketikanya saya terlayan juga. Impactnya urusan kerja dan bisnes saya jadi kelam kabut.


Jadi bagi atasi masalah tu dari leka membuang masa 2 hari cuti tu, waktu hujung minggu, biasanya saya dan suami bawa anak keluar main basikal ke, taman ke atau pergi makan-makan ke. Lihat kehijauan alam ni secara tak lansung fresh kan otak dan mata yang keletihan.


Bagaimana Kekalkan Momentum Dalam Bisnes Shaklee

Dalam sambil-sambil tunggu anak main tu, saya takkan lepaskan peluang untuk draft entry untuk Blog, dan FB Page saya. Otak tengah segar, macam-macam idea lalu & pintas, jadi kenapa harus di biarkan saja.



Hujung minggu juga saya biasanya saya suka masak-masak makanan kegemaran keluarga, special-special sket. Sebab hari kerja saya tak berkesempatan nak masak best-best, masa sangat terhad.


Memasak ni terapi bagi orang pompuan, bila dia masak secara tak lansung leh release tension. Tengok pula suami dan anak makan dengan seleranya lagi la saya rasa happy, hilang segala keletihan sepanjang minggu.


Haaa… yang ni saya rasa semua orang pun suka, pergi jenjalan dekat soping complex, jamu mata tengok benda yang cantik. Saya panggil ni terapi mata, seronok tengok baju, kasut, handbag. Jika tak keluar rumah, saya suka je buka IG tengok orang menjual macam-macam benda… hehehe


Bagaimana Kekalkan Momentum Dalam Bisnes Shaklee

Ni cara saya recharge untuk mendapatkan hasil lebih baik, baik dalam urusan seharian, kerja, bisnes mahu pun keluarga. Kita ni manusia memang ada ketikanya perlu ada sesuatu yang dapat refresh semula supaya dapat kekalkan momentum dalam apa jua pun urusan.



Saya suka cakap pada diri sendiri, kalo cuti 2 hari ni pun aku tak boleh nak disiplin dalam ber Bisnes, macamana aku nak berhenti  kerja untuk jadi WAHM (Work At Home Mom).


Bagaimana Kekalkan Momentum Dalam Bisnes Shaklee
Disiplin ni penting bila kita ber Bisnes, supaya apa jua keadaan kita masih boleh kekalkan momentum Bisnes atau energy selepas seminggu sibuk dengan urusan harian, kerja, keluarga dan Bisnes.


Nak kekalkan momentum dalam Bisnes supaya sentiasa hangat, kita perlu ada DISIPLIN, TEKAD , TEKUN serta TABAH yang tinggi. Dalam diri tak boleh ada sikap bertangguh, bertangguh ni ibarat Racun dalam diri kita sendiri.


Bila ada idea, terus je buat dulu, nanti kang fikir banyak-banyak satu benda pun tak jadi. Buang sikap suka beri alasan pada diri sendiri. Pilihan ada diri kita sendiri, sama ada mahu jadi orang yang BERJAYA atau tak.


So korang coti 2 hari hujung minggu buat apa? Aktiviti yang macamana korang selalu buat supaya sentiasa je konsisten untuk dapat  hasil yang terbaik. Meh la share sini.


Kalo takde idea, bagi yang dekat KL, g je la bawa anak-anak main basikal dekat Taman Tasik Titiwangsa, memang best, g reramai lagi syok tau.



#TokeyShaklee
#TsunamiShaklee

#Tsunami2018

#23FighterTsunami

#Aviation2Healthy

Cara Kuatkan Sistem Imun Anak | Tips Elak Anak Kerap Jatuh Sakit

Bila anak sakit je, kita mak-mak ni la yang paling risau, ye la siapa yang tak sayang anak. Kalo boleh nak sakit tu kita yang tanggung saki...