Friday, 1 September 2017

Tips Tangani Stress Ketika Menyusu

MACAM MANA NAK TANGANI STRESS KETIKA MENYUSU ?? 💆💆💆

Tips Tangani Stress Kika Menyusu

To be truth, breastfeeding journey adalah satu perkara yang memenatkan.


Lagi penat kalau tanpa knowledge untuk firstimer. Kat situlah nanti kita akan rasa down, dan akan give up.


At last option yang kita pilih adalah bagi baby susu formula 😟... No.. No.. No...


Saya pernah alami benda ni. Depress masa sedang dalam pantang sebab penat sangat.

Tambahan ada masalah oversupply. Memang susah nak adapt.


Ni antara tips yang boleh digunakan untuk persediaan menyusukan baby dan yang sedang stress semasa sedang dalam breastfeeding journey.

1) Educate suami dan parents
Masa buat research tentang bf, boleh ajak suami pun join sekali. Sama-sama cari sama-sama belajar.
Cakap kat suami, walau apa jadi tolong support kita untuk susukan anak sehingga 2 tahun.

Untuk parents, kalau yang ada facebook, tag posting yang berkenaan bf. Info-info basic. Beritahu yang kita nak susukan sendiri baby kita walau dorang tak sokong.

Kita sendiri kena be prepared dengan ayat-ayat meruntuhkan semangat.

Sokongan mereka lagi penting dari masalah kita sebenarnya. Trust me. I've been there.

2) Buat benda yang kita suka
Since hormon susu adalah hormon gembira (oxytocin), buatlah perkara yang kita suka.

Macam saya suka makan. Jadi saya suka pergi makan. Nak nak dessert. Memang happy-lah.

(Ni yang orang kata milk booster ni sebenarnya bila kita sangat happy, susu akan automatically produce. Thats the fact behind that. Hehe.)

3) Cuti separuh hari dari anak
Minta kerjasama parents dan suami. Cakap kita nak rehat separuh hari. Nak keluar "me time" ke.
So prepare siap-siap. Pam awal. Untuk bagi parents dan suami handle anak.

4) Baby tidur, kita pun cuba tidur
Some babies banyak tidur siang, some babies tidur malam tak bangun langsung sampai esok pagi.

Apa yang kita boleh buat, cuba dapatkan waktu tidur yg sama waktu baby tidur.

Cuti 3 bulan boleh buat macam ni. Masuk kerja inshaAllah rutin tidur dia akan ada sedikit perubahan yang melegakan.

5) Ambil Set Menyusu Shaklee lah. 😁😁😁
Vitalea
Vit c
Bcomplex
Oste
Esp
Alfalfa
Omega Guard
Tips Tangani Stress Ketika Menyusu - Set Menyusu Shaklee



InshaAllah boleh rasa perubahan selepas ambil supplemen ni. More energy.

Ramai yang bagi feedback ambil Set Menyusu Shaklee berpuas hati. Badan rasa bertenaga dari sebelum ni, susu banyak, wajah berseri tak ada la pucat dan semestinya baby kenyang sebab susu kita berkhasiat.

Berminat nak dapatkan Set Menyusu Shaklee? Boleh contact saya Pengedar Shaklee KL & Selangor di nombor 012-624 5361

Cara Kuatkan Sistem Imun Anak | Tips Elak Anak Kerap Jatuh Sakit

Bila anak sakit je, kita mak-mak ni la yang paling risau, ye la siapa yang tak sayang anak. Kalo boleh nak sakit tu kita yang tanggung saki...